Édesnarancs Olaj Aromax 10ml

Latin név: Citrus sinensis

Illat: narancshéjra emlékeztető

Javasolt alkalmazás:
párologtatásra, arcgőzölésre, inhalálásra, testápolásra, bőrillatosításra

Az édesnarancs illóolajat a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó, Kínában őshonos, örökzöld édesnarancsfa (Citrus sinensis) gyümölcsének külső terméshéjából nyerik ki hidegen sajtolással, majd ezt követő szűréssel és centrifugálással, mintegy 0,5-1% mennyiségben. Az olaj színe sárgától narancssárgáig többféle árnyalatot ad, illata édeskés.
A közérzetjavító és fertőtlenítő hatású olaj fő alkotórésze a legalább 80-90%-ban jelenlévő limonén. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos édesnarancs illóolajat aromafürdő; inhaláció; masszázs- és fürdőolajok, valamint aromalámpás párologtatás formájában légtér fertőtlenítésre és frissítésre; nyugtalanság és szorongás oldására, alvászavarok megszüntetésére, illetve kozmetikai jellegű bőrpanaszok kezelésére használják. Fontos illatösszetevője a különféle friss, citromos alapillatú illatszereknek és parfümöknek.
Az édesnarancs terméshéjából kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, de fényérzékenyítő hatású lehet.

Az illóolajokat évszázadok óta sokféle gyógyító céllal használják szerte a világban, mégis viszonylag kevés olyan kísérletet végeztek el, amely kellően igazolja a terápiás hatékonyságukat. Egy bécsi fogorvosi kísérletben 72-en vettek részt(a kontrolllcsoportban 37-en, a kezelést kapott csoportban 35-en vett részt, a betegek életkora 22 és 57 év között volt). A kezelésben részesültek csoportjában egy elektromos porlasztóval édesnarancs (Citrus sinensis) illóolaját juttatták a váróterem légterébe, a kontrolllcsoportnál pedig a kezelést e nélkül végezték. A kísérletben vizsgálták a betegek szorongását, a kezelés alatti nyugodtságot és a fájdalomtűrő képességet, és arra a megállapításra jutottak, hogy a narancsillatnak ellazulást elősegítő hatása van. Különösen a nők esetében tapasztalták azt, hogy csökkent a szorongás mértéke, nyugodtabbak voltak és jobban (pozitívabban) fogadták a kezelést.

Forrás: Physiol Behav. 2000 Oct

Származás: Magyarország

  • Súly: 40g
  • Gyártó: Aromax

JÖJJÖN EL HOZZÁNK