Bio Alakor egyszemű ősbúza Naturgold 500g

Az alakor, vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) az emberiség legősibb gabonája. Neve valószínűleg a német Einkorn (azaz „egymagvú”)-ból ered. Őshazája Kis-Ázsia.

Kutatások szerint őseink mintegy 12.000 évvel ezelőtt kezdték el a tudatos földművelést. Ekkorra tehető, hogy az addig gyűjtögetésre alapozott életmód mellett megjelent a gabonatermesztés. Innentől kezdve az emberek a vadon található, összegyűjtött fűmagok egy részét nem fogyasztották el, hanem a fellazított földbe elvetették. Így ez lett az emberiség első gabonája.

Később a tudomány ezt a félvad gabonát Alakor névvel illette, és genetikai kutatásokkal bebizonyította, hogy ebből az ősből származik minden ma ismert búzaféle (közönséges búza, durum, tönköly, tönke, kamut, stb.)

Ősi gabona őserővel, gluténmentesen

Ez a legmagasabb energiájú gabona. Az alakor lizin- mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Nagy fehérje-tartalommal, kiemelkedő sikér-tartalommal rendelkezik. Zsírban oldódó antioxidáns és lutein (pro A-vitamin) bősége funkcionális élelmiszerek előállítására kiválóan alkalmassá teszi. Lisztje sárgás, a belőle készült sütemények, kekszek, kenyerek igen ízletesek, és könnyen emészthetőek.

Ez a gabonák legtisztább formája, amely nagyon különbözik az összes többi búzafajtól. Az alakor olyan természetes sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára is biztonságos, és nem okoz olyan allergiás reakciókat mint a modern búzasikér. Lisztérzékenység esetén először mindenképpen orvossal történő konzultáció szükséges!

Származás: Magyarország

  • Súly: 500g
  • Gyártó: Naturgold

JÖJJÖN EL HOZZÁNK