Bio Paprikás Racka Szalámi Hortobágyi 1 rúd

Összetevők: rackahús*, mangalica szalonna*, fűszerek(feketebors, kömény, fokhagyma, nádcukor)* -* Ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó összetevők.

Hortobágyi racka vagy magyar juh

Ez a különleges fajtánk, amelyhez hasonlót sehol a világon nem tenyésztenek, elsősorban Debrecen környékén, a Hortobágyon és a Kiskunságban terjedt el. Nehéz elképzelni, de a racka is, mint minden háziasított juhfajta, a muflontól (Ovis ammon) származik.

Mindig a magyarságtudat részét képezte, képezi, s emiatt ma is sok kistenyésztő magángazda tart néhány példányt egyéb fajtájú juhai között. Egykor a pásztorok jellegzetes ruházkodásának (suba, guba, cifraszűr stb.) nélkülözhetetlen alapanyagait szolgáltatta. Természetesen húsát, tejét feldolgozva mindenkor szívesen fogyasztották. Az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet mind az anyajuhok, mind a kosok viselnek. Kétféle színben, fekete és fehér változatban ismerjük.

A kifejlett állatok súlya: kosok 70-75 kg, anyák 40-50 kg, nyírósúly: 2-3 kg gyapjú. Az anyák egy szezonban átlag 60-100 liter tejet termelnek.

Ma tisztavérű fenntartásával a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., a hazai nemzeti park igazgatóságok, illetve a Magyar Rackajuh Tenyésztő Egyesület foglalkozik.

Származás: Magyarország

JÖJJÖN EL HOZZÁNK