Pálinka

A Tarpa Manufaktúra Kft. 1996-ban alakult. Az alapítók elképzelése az volt, hogy hagyományos receptek alapján, olyan gyártási folyamatokat alakítsanak ki, mellyel a régióra jellemző alapanyagok /szilva, dió, meggy, akácméz/ felhasználásával, kiváló minőségű piacképes termékeket állítsanak elő. A terv mára megvalósult. A forgalmazott gyümölcspálinkák és egyéb, bio tanúsítvánnyal is rendelkező lekvárok, dió és méz felhasználásával készült termékek száma jelenleg megközelíti a harmincat. A termékcsalád, az előállítási helyről a Tarpa márkanevet kapta. Miközben a Tarpa márka megtalálható több EU-ország prémium kategóriájú és bio üzleteinek polcain, a gyártási folyamatok manufakturális jellege a mai napig megmaradt.

A pálinka fogyasztás alapszabályai:

- A pálinkát 16-19 Celsius fokon fogyasszuk. A hűtött pálinka elveszti a legfontosabb élvezeti értékeit; az illatát, a gyümölcsös jellegét. Az aromaalkotók ilyenkor nem jelennek meg és csupán az alkoholérzet, annak neutrális jellege válik dominánssá.

- Megfelelő formájú, un. tulipán formájú pohárba kell kitölteni. A pálinkához illő pohár, az un. tulipán formájú pohár, amelynek az alsó része öblös, felfelé haladva pedig összeszűkül. Ez vezeti az orr irányába a pálinka illatanyagait, elősegítve, hogy az illatok ne vesszenek el.

- Továbbfokozhatjuk az illatok intenzitását, ha pohárfedővel letakarva kínáljuk a pálinkát.

- Célszerű a poharat egy kicsit megdönteni és „hintáztatni” a pálinkát, mert így még több illatanyag szabadul fel és válik érzékelhetővé.

- A pálinkát lassan érdemes fogyasztani, hogy az ital a szájüreg teljes egészében jelen lehessen, és így ízlelésünk minél részletesebb képet adhasson a pálinkában meglévő értékekről.

- Szárazpróba. Ha négy-öt perccel a pálinka elfogyasztása után az orrunkhoz emeljük a poharat, kellemes illatok felszabadulását érezhetjük. A gyümölcs legintenzívebb, legkarakteresebb illatai köszönnek ilyenkor vissza. Ez egyben a pálinka próbája is (innen az elnevezés). Ez az illat csak akkor van jelen és csak akkor érezzük kellemesnek, egyértelműen a gyümölcsre utalónak, ha a pálinka hibátlan.

- Mikor fogyasszuk? A pálinka, étkezések előtt és azok után is fogyasztható. Sok helyen aperitifként kínálják, de ajánlják csak étkezések után is, emésztést segítő digestivumként.Terméknév-
Bio Szatmári Szilva Pálinka Tarpa 500ml

Bio Szatmári Szilva Pálinka Tarpa 500ml

Összetevõk: bio szatmári szilvapálinka és kezelt ivóvíz Alkoholtartalom 42 % v/v A szatmári kertekben és a Tisza árterében bio...
Bio Kajszibarack Pálinka Tarpa 500ml

Bio Kajszibarack Pálinka Tarpa 500ml

Összetevõk: bio kajszibarack pálinka, kezelt ivóvíz Alkoholtartalom 42 % v/v Mintha nem is pálinka lett volna a poharunkban! Organoleptikus...
Bio Fürtös Meggy Pálinka érlelt Tarpa 500ml

Bio Fürtös Meggy Pálinka érlelt Tarpa 500ml

Összetevõk: bio meggy pálinka és kezelt ivóvíz Alkoholtartalom 42 % v/v Az újfehértói fürtös meggyet, melyet bio minőségben...

JÖJJÖN EL HOZZÁNK